Szakajtók, kendők, konyharuhák és kenyereszsákok
A szakajtó - közkedvelt nevén kelesztőkosár - a kenyértészta kelesztésének elengedhetetlen eszköze. Sokféle természetes, lélegző anyagból készülhet, vagy lehet lyukacsos műanyag.
Formára lehet kerek vagy hosszúkás vekni forma.
Mérete is lényeges: a szakajtó méretét az határozza meg, milyen súlyú nyers tésztát fognak benne keleszteni.
Szakajtókendőink praktikus, az adott szakajtómérethez varrt vagy párosítható gumis pamutkendők.
A kenyérsütés eme legrégebbi eszközét a néprajz is számon tartja. A tészták (kenyerek) kelesztéséhez használatos szakajtó a népnyelvben kisméretű, fületlen, többnyire fonott kosár volt, melyet tipikusan gyékényből, szalmából fontak – és a fonási mód szakajtókötésként ismert. Egyes vidékeken fából (puhafából, nyárfából) faragott tálat használtak erre a célra. Formája általában a kenyér formájával áll összhangban, lehet hosszú és kerek is. Szinonimái: kenyérkosár, véka, szakasztó, zsompor.
A szakajtó szó maga a „szakít, szakajt” szavakból eredeztethető.
A teknőben megdagasztott tésztából előzetes kelesztés után kiszakajtották a megfelelő mennyiséget, azt a "táblán" azaz asztalon átgyúrva, egy-egy belisztezett szakajtóba rakták, melyet tiszta textíliával (szakajtóruhával) takartak le, így kelesztették tovább.
Ez a folyamat ma is épp ugyanilyen.
Az sem új találmány, hogy a tiszta, szép, kézműves szakajtó konyhai tárgyként másra is használatos, már régebben is többfunkciós volt: kelesztésen kívül tárolóedényként is megfelelt, tojást, gyümölcsöt, zöldséget is tároltak benne.
A mai nagyipari használatban (Magyarországon) a legelterjedtebbek a rétegelt lemez szakajtók, ezek kínálatunkban magyar gyártó termékei.
A hagyományoshoz legjobban hasonlító gyékényszakajtót leginkább vásárokon, piacokon lehet kapni, egyéni használatra biztos ma is megtalálhatóak a háztartásokban.
A rattan, nád, bambusznád szakajtók egyre nagyobb számban készülnek – részünkre európai gyártótól érkezik, de ázsiai gyártók is elérhetőek a neten.
A fapép - BROTFORMEN - szakajtók egyedi technológiával, Európában készülnek, természetes lélegző anyagán túl ezek formáit, méreteit is nagyon kedvelik vásáróink, így igyekszünk rétegelt lemezből hasonló méreteket is gyártani.
A műanyag szakajtók nagy európai eszközellátóktól, vagy európai gyártásból érkeznek. Hazai használatban most kezdenek terjedni, ahogy az ipari minőségbiztosítási rendszerek megkövetelik. A műanyag nyilván nem légző anyag, de a szakajtón kialakított sok kis rés, vagy barázda miatt mégis alkalmas kelesztőkosárnak. Praktikus, erős, tartós szakajtók.
Új, természetes alapanyagokkal is kísérleteznek a gyártók, a legújabb beszerzéseink:
Parafa granulátum
Bambusz-rost szakajtók