Nád
Rattan, rotáng, nád, lián - ki hogyan ismeri ezt a hajlékony fa anyagot, amelyből a nádszakajtóink készülnek.
Az átlagosan 8-10 mm átmérőjű anyagból "tekercselt" kelesztőkosarak nagyon népszerű, szép tárgyak, nem csak szakajtónak használhatóak.
Liszttel, rizsliszttel, keményítővel kell megszórni a szakajtó belsejét, úgy mehet bele a tészta. A liszt szép csíkos mintát hagy a kiborított kenyértésztán.
Tészta alá kerülő szakajtókendőt ehhez a típushoz nem érdemes használni, de persze nem tilos.
Anyaga
- Rattan (Calamus rotang azaz lián)
Ápolása:
- Elég átkefélni, vagy nedves ronggyal áttörölni, majd hagyni megszáradni.
- Nem szabad áztatni!
A szakajtó anyaga rattan lián. A rattan lián egy trópusi kúszónövény, a Calamus rotang hosszúra nőtt hajtása, amely Nyugat-Afrika, India és a Távol-Kelet erdeiben őshonos. 2-300 m hosszúra és akár 4-6 cm vastagra megnövő hajtásait kicsit átalakítva, hagyományosan kosárfonásra és bútorkészítésre egyaránt használják.