Színt viszünk a PÉKSÉGEKBE
Színeket, színkódokat ipari környezetben is használhatunk.
Kész rendszerek épülnek erre, de akár hivatalos rendszer nélkül is érdemes tudatosan színes eszközöket használni, kinek-kinek meglátása, elképzelései szerinti rendszerbe foglalva.
Az eredeti elképzelés szerint a HACCP-rendszer célja az élelmiszer-biztonság elérése, ez maga egy összetettebb minőségbiztosítási rendszer része lehet.
A színek abban segítenek, hogy megkülönböztethető legyen, melyik eszközt mely munkaterületen használják, a színes eszközök tehát beépíthetőek egy cég egyedi HACCP rendszerébe, vagy az IFS rendszerekbe.
Színes eszközeink egy része kimondottan erre alkalmas, akár 11 szín közül lehet választani, melyek a legkülönbözőbb területi bontást is lehetővé teszik.
Szakajtókendőinket azonban más okból láttuk el színes cérna varrással, jelöléssel: a sok forma és méret között így lehet jobban megkülönböztetni a kendőket, hogy biztosan a helyeset válasszák a szakajtókhoz.
HACCP rendszer esetén rögzíteni kell, mely területhez mely színt választja a cég, és eszerint az adott terület minden eszköze ilyen színű legyen.
Élelmiszerfeldolgozás esetén megkülböztetendő lehet, hogy tejjel, hússal, allergén anyagokkal érintkeznek az eszközök, vagy mely munkaterületen használják őket.
Szigorú rendszereken kívül, egyedi elképzelés szerint is érdemes lehet megkülönböztetni, hogy melyik területen használjuk pl. a seprűket, keféket.
Érdemes például egy színt választani a munkapulton élelmiszerekkel közvetlen érintkező eszközöknek. Egy másikat a munkaterület padlójára, takarítására, valamint egy harmadikat egyéb kiszolgáló helyiségekhez, mosdókhoz, öltözőköz. Ez akkor is mindennapos praktikus segítség, ha nem rögzítjük rendszerszinten, csak használjuk.