Linzerkiszúrók
A linzer ahogy mi ismerjük: omlós sütemény, kekszféle. Jellemzően vajas, de mindenképpen hidegen morzsolt zsiradékkal készülő kiszúrt, szépen formázott, töltött vagy díszített édestészta.
Az egyszerű, de nagyszerű recept mellé kell hozzá kiszúró, amivel a kinyújtott tésztából kivágjuk a kis töltenivaló kekszformákat. Ez a kiszúró hagyományosan virág alakú, de lehet kerek vagy szív formájú is.
Mindig 2 tésztadarab készül, az alsóra kerül a lekvár vagy krém, a felsőre a porcukorszórás, csokoládé vagy díszítés.
Vagy a felső lyukas marad, és kilátszik a töltelék, ami akkor a legjobb, ha kipúposodik, kibuggyan: egész biztos ezért a „túltöltött” darabért nyúl majd mindenki a tálban.
A máig töretlen népszerűségű sütemény eredetét kétféleképpen mesélik.
Akár Linzer Rudolf szabadsághacos főhadnagy tiszteltére készült a legendás Ruszwurmban a linzer receptje, akár az osztrák Linz városának egyik csudafinom cukrászremeke, a linzi rácsos torta adta a linzer alapötletét, egy biztos, a linzer megkerülhetetlen aprósütemény volt, van és lesz is.
Tésztája arányos, a 3:2:1 (liszt, zsiradék, cukor) anyaghányad mellé ne kerüljön sok lazító segédanyag (vagy el is maradhat), mert sütéskor eldeformálódna a szépen kiszúrt forma.
Pedig a linzerek szépsége a kis kekszek formájában is rejlik, a cakkos virágalakok, a lyukas kis formák, szívek kedves ismerősei az édesszájú hazai fogyasztóknak. Színházi büfében, iskolai szünetben, konferenciák kávészünetében is szívesen vesszük tányérunkra a linzert, mert apró, édes, csinos és finom.
Kínálatunkban ehhez különböző méretű rozsdamentes linzerpárokat találhatnak, alsó és felső tésztadarabok kiszúrásához.
Készletben 12 méretben vannak a rozsdamentes kiszúrók, és vannak egyszerű ónozott vas formák is.
A linzertáblák nagyüzemi eszközök, egész tepsinyi linzertésztát lehet vele kiszúrni egyszerre.