Sütőlapátok
A sütőlapát (más néven péklapát) tehát a sütés eszköze, a lapáton a megformált nyers tésztát vetik a kemencébe. Elsősorban kenyeret, zsemlét, más típussal baguettet, pizzát, vagy bármilyen sütnivaló, kemencébe kerülő tésztát lehet vele vetni majd kiszedni. Edényeket, pizzatányért, szögletes formát is lehet vele mozgatni.
Ilyen lapát századunkig minden hazai parasztháztartás nélkülözhetetlen darabja volt. A hagyományos sütőlapát fából készült, fej és nyél részből áll. Régebben egy darab fából faragták, manapság, főleg ipari felhasználásra a fej és nyél részt összeerősítik. Feje lehet kerek, ovális, vagy szögletes formájú. A gőzült bükkfa lapátok egy vagy több darabból vannak összeillesztve. A nyél hossza azon múlik, milyen mélyre kell a kemencén belül benyúlni.
Érdekesség, hogy a régi parasztháztartások konyhai-, vagy a régi pékműhelyek kemencéinek szája előtt a földes helyiség járószintje alá négyszögletes gödröt -ún. vetőlik- mélyítettek. A bevetés idején ebbe beleállva kényelmesebben dolgozhattak a sütőlapáttal.