Fapép
A fapép szakajtók Európában készülnek, friss faanyagból, kémiai anyagok felhasználása nélkül, csupán fizikai behatások és víz segítségével. Az alapanyag rostjai jól látszanak a kész tárgyon, és annak esetleges sárgás elszíneződése (napfény vagy hő hatására) nem hiba, hanem a természetes alapanyag jelenlétére utal.
Nem használnak bele textilt – felesleges, a szakajtó anyaga alapos lisztes stb. szórás után elengedi a tésztát, de a felső letakarása fontos lehet a kelesztés során.
A FAPÉP SZAKAJTÓK KEZELÉSE, HASZNÁLATA
(Az ERNST BIRNBAUM c. eredeti használati útmutatója alapján)
Egyedi felhasználók számára is javasolt a fapép szakajtók használata, mert:
A hőtartás megfelelőbb ezekben a szakajtókban, otthoni körülmények között, ahol általában nincs kelesztő helyiség.
A sima felület jobban „elengedi” a tésztát, mint a nádszakajtó, amelybe inkább beleragadhat.
A nedvességből felszív vagy lead a szakajtó épp annyit, amennyi szükséges, segítve a tészta emelkedését.
Könnyű tisztíthatóság.
Figyelem!
A szakajtók csak kelesztésre, a kelesztett forma megtartására szolgálnak.
Kenyérsütéshez közvetlen soha ne használják, hiszen a szakajtó fapép alapanyaga olyan magas hőfokon meggyulladhat!
Lisztezzék ki használat előtt, majd így tegyék bele a tésztát, és hagyják a megfelelő ideig dolgozni.
Használat után söpörjék, ütögessék ki belőle a lisztet, és hagyják megszáradni a szakajtót. Teljesen száraz állapotban könnyebb a maradék lisztet, esetleg tésztát eltávolítani a felületről.
Ne rakják egymásba a használaton kívüli szakajtókat, javasolt fejjel lefelé egymás mellett tárolni őket, különben bepenészedhetnek.
Tisztítás
Kérjük, tisztítsák rendszeresen a szakajtókat! Használattól függően 4-12 hetenként érdemes keménysörtéjű kefével alaposabban kikefélni.
Ha lehetséges, időnként tegyék a szakajtót 130 fokos sütőbe 45 percre, ez a hőkezelés elöli a baktériumokat, gombákat, azaz fertőtlenít.
Nagyüzemi használatnál ultraviola lámpa használata is lehetséges.