Habkártyák, Trokserek, Spaklik
A habkártyák hajlékony műanyag lapok, különböző alakkal, a tészta kaparásához alkalmas oldalakkal, esetleg elvékonyított „vágóéllel”, recékkel. Érdemes a kínálatból azt választani, amely kézbe, és a tészta keverőtáljába is jól illik, olyan oldalkialakítása van, ami a munkához fontos – eszerint görbe vagy egyenes.
Pékségi munkákhoz más lehet megfelelő mint torták kenéséhez, díszítéséhez, azaz valóban habok kezeléséhez.
A sárga habkártyák kicsit merevebbek, a fehérek hajlékonyabbak.
Trokser, azaz tésztakaparó. Spatula, spakli. Tésztavágó. Fém habkártya. Sok neve van, de a pékségeknél azt a vékony, hajlékony fémlapot jelenti, amely műanyag vagy fa nyélbe foglalva kézbe fogható, vágó és kaparó eszköz. A nagyobb mennyiségű tésztából bulk után ezzel lehet leválasztani, felemelni az adott mennyiségű (pl. ½ kilós) tésztát, amelyet formázunk és szakajtóba kerül. Majd ezzel lehet a munkalapot megtisztítani.
A trokserek lehetnek rozsdamentesek vagy rugóacél lappal is készülhetnek.
Magáncélra, otthoni használatra inkább a rozsdamentes troksereket ajánljuk!
- téglalap
- trapéz alakkal
- nyeles változatban
A rugóacélból készült trokserek az iparban használatosak, munkapulton, állandó munkafolyamatban, tésztakaparáshoz, tészta átmozgatásához vagy vágáshoz. Magas pára vagy víz nem érheti őket, mert a rugóacél rozsdásodhat. Jellemzően csak letörlik, és ugyanarra az állandó feladatsorra használják.